ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Θερινό Σχολείο “Ντοκιμαντέρ και Πολυτροπικές Εθνογραφικές Προσεγγίσεις” (1-13 Ιουλίου 2024)

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου του Λέιντεν και το Πανεπιστήμιο VU University στο Άμστερνταμ, διοργανώνει το διεθνές

Θερινό Σχολέιο
Αθήνα, 1-13 Ιουλίου, 2024

Ντοκιμαντέρ και Πολυτροπικές Εθνογραφικές Προσεγγίσεις

Για εξαιρετικούς φοιτητές στο τελευταίο έτος των προπτυχιακών σπούδων τους, και για μεταπτυχιακούς φοιτήτες και υποψήφιους διδάκτορες στους τομείς των Κοινωνικών/Πολιτικών Σπουδών και Καλών Τεχνών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΙΟΥ (μέσω της online φόρμας στο τέλος αυτής της ανάρτησης)

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ευρέως διαθέσιμες εξειδικεύσεις και μαθήματα για οπτικοακουστικές και πολυτροπικές μεθοδολογίες. Αυτή η διαδικασία έχει μεταμορφώσει την πολιτισμική ανθρωπολογία και τη σχέση της με άλλους κλάδους, μορφές έκφρασης, εικαστικά και καλές τέχνες. Έτσι οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν διάφορα διαθέσιμα μεθοδολογικά εργαλεία και σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις. Καθώς αυτό το αγγλόφωνο μάθημα βασίζεται στην έρευνα, οι μαθητές θα παράγουν επίσης μικρά συλλογικά έργα που θα παρουσιαστούν στο Ολλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και σε διάφορους χώρους στην Ολλανδία. Πιθανές εργασίες περιλαμβάνουν έργα πολυμέσων όπως ταινίες ντοκιμαντέρ, φωτογραφικά δοκίμια, ντοκιμαντέρ Ιστού, αφηγήσεις μέσω των μέσων, ανοιχτές σημειώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, podcast, vlogs, media-walk, εγκαταστάσεις, γκράφιτι κ.λπ.

Αυτό το μάθημα είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης για όλους τους φοιτητές που θα ήθελαν να συνδυάσουν την ανθρωπολογική επιτόπια έρευνα με παραγωγή ήχου και βίντεο, πολυτροπική μεθοδολογία και εθνογραφικό ντοκιμαντέρ. Στόχος μας είναι να παρέχουμε μια βάση για νέες και αναπτυσσόμενες εθνογραφικές δεξιότητες, να εισαγάγουμε τους μαθητές μας στα Αθηναϊκά αστικά τοπία ωστε να αναπτύξουν νέα πεδία,  προσφέροντας ταυτόχρονα όλη την υποστήριξη, την επίβλεψη και τη γνώση που χρειάζονται.

Συγκεντρώνοντας έμπειρο ακαδημαϊκό προσωπικό και μακροχρόνιες πανεπιστημιακές συνεργασίες, το θερινό σχολείο συνεχίζει την παράδοση του NIA στην προώθηση των πιο σύγχρονων επιστημονικών προσεγγίσεων και στην οικοδόμηση μιας φοιτητικής κοινότητας για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτούς τους τομείς. Τέλος, στους φοιτητές μας προσφέρεται φιλοξενία στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο του ινστιτούτου δίπλα στην Ακρόπολη των Αθηνών, σε ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, στις περιοχές Κουκάκι/Πλάκα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.