Τοποθεσία & Πρόσβαση

Το Ινστιτούτο είναι τοποθετημένο στους πρόποδες της Ακρόπολης, κοντά στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και μόνο λίγα λεπτά με τα πόδια από τη στάση του μετρό ‘Ακρόπολη’.

 

Χάρη στην κεντρική τοποθεσία του, το ΟΙΑ αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για περιήγηση στην πόλη με τα πόδια. Η πρόσβαση στο Ινστιτούτο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εξίσου εύκολη. Στην γύρω περιοχή του Ινστιτούτου βρίσκονται όχι μόνο η στάση του μετρό ‘Ακρόπολη’ αλλά και πολλές στάσεις λεωφορείων. Κατά συνέπεια η μετακίνηση μέσα στην πόλη αλλά και η εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής με λεωφορείο, μετρό, τραμ ή τρόλεϊ, δεν αποτελεί πρόβλημα. Ακόμα και τα ταξί αποτελούν σχετικά οικονομικό μεταφορικό μέσο για κοντινές αποστάσεις.

Από το αεροδρόμιο προς το ΟΙΑ

Το διεθνές αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ βρίσκεται σε απόσταση 45 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη. Από εκεί, η πρόσβαση στο Ινστιτούτο είναι δυνατή με τους ακόλουθους τρόπους:

Μετρό

Ο απλούστερος και γρηγορότερος τρόπος είναι το μετρό. Τα δρομολόγια από και προς το κέντρο εκτελούνται κάθε μισή ώρα μεταξύ 06:33 και 23:33 (Πλατεία Συντάγματος). Η διαδρομή διαρκεί περίπου 45′.
Ο σταθμός του μετρό βρίσκεται απέναντι από την αίθουσα αναχωρήσεων, ένα επίπεδο πιο πάνω από την αίθουσα αφίξεων. Απλά ακολουθήστε τη σηματοδότηση και περάστε απέναντι το δρόμο.
Προσοχή! Πάρτε το μετρό (μπλε γραμμή) και όχι τον προαστιακό!
Στο σταθμό ‘Σύνταγμα’ μετεπιβιβαστείτε στην κόκκινη γραμμή, με κατεύθυνση ‘Άγιος Δημήτριος’. Η πρώτη στάση είναι η στάση ‘Ακρόπολη’, δηλαδή ο σταθμός προορισμού σας.
Πάρτε την έξοδο ‘Αθανασίου Διάκου’ και στο πρώτο στενό στρίψτε αριστερά στην οδό Μακρή. Στον αριθμό 11 θα βρείτε το ΟΙΑ.

Το εισιτήριο του μετρό κοστίζει 10 ευρώ. Υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια για δύο ή περισσότερα άτομα. Εισιτήρια θα βρείτε στα αυτόματα μηχανήματα ή στις θυρίδες των σταθμών.

Λεωφορεία

Ένα εξπρές λεωφορείο (X95) συνδέει –όλο το 24ωρο- εφτά μέρες την εβδομάδα– το αεροδρόμιο με την πλατεία Συντάγματος (τερματικός σταθμός). Η αφετηρία του λεωφορείου βρίσκεται έξω από το κτήριο του Αεροδρομίου, κοντά στην αίθουσα αφίξεων.
Από την πλατεία Συντάγματος μπορείτε να φτάσετε στο ΟΙΑ με το μετρό: μετεπιβιβαστείτε στην κόκκινη γραμμή, με κατεύθυνση ‘Άγιος Δημήτριος’. Η πρώτη στάση είναι η στάση ‘Ακρόπολη’, δηλαδή ο σταθμός του προορισμού σας.
Βγείτε από την έξοδο ‘Αθανασίου Διάκου’ και στο πρώτο στενό στρίψτε αριστερά στην οδό Μακρή. Στον αριθμό 11 θα βρείτε το ΟΙΑ.

Εισιτήρια λεωφορείων θα βρείτε στο περίπτερο, κοντά στη στάση. Ένα εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ.

Ταξί

Έξω από την αίθουσα αφίξεων θα βρείτε πολλά ταξί. Το κόστος της διαδρομής μέχρι το ΟΙΑ (05:00-24:00) στοιχίζει 38 ευρώ ενώ η νυχτερινή ταρίφα ανέρχεται στα 54 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται τα διόδια και όλα τα λοιπά τέλη).

Αυτοκίνητο

ΤΟ ΟΙΑ είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το παρκινγκ, το οποίο αποδεικνύεται τρομερά δύσκολο θέμα. Η στάθμευση σε πάρκινγκ επι πληρωμής είναι αρκετά ακριβή. Είναι προτιμότερο να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας έξω από την Αθήνα και να συνεχίσετε τη διαδρομή σας με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Πατήστε στον χάρτη για να τον δείτε σε μεγαλύτερη κλίμακα.