16 Απριλίου: εργαστήριο “Graphic Wanderings: Ανακαλύπτοντας ιστορίες στο αστικό τοπίο” από την διδακτορική ερευνήτρια Tânia Cardoso στο πλάισιο του Athens Comicdom Festival 2022 (με την υποστήριξη του ΟΙΑ)

Η Athens Comics Library, σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Comicdom Con Athens, σας προσκαλεί σε ένα πολύ ξεχωριστό εργαστήριο-περιήγηση με θέμα την κατανόηση και  αποτύπωση της πόλης μέσω των comics και έχει ως στόχο να αναπτύξει μια πιο δημιουργική προσέγγιση απέναντι στο αστικό τοπίο. Βρείτε την αυτοπεποίθηση να εξερευνήσετε και να σχεδιάσετε την πόλη, δημιουργήστε τη δική σας ιστορία και μοιραστείτε τα σκίτσα σας!

Μάθετε να εξερευνείτε την αίσθηση του χώρου και της απόστασης μέσα από το περπάτημα και ανακαλύψτε την ξεχωριστή αντίληψη που μπορείτε να εισπράξετε από κάθε ιστορία της πόλης και τη διαφορετική ταυτότητα που μπορείτε να της προσδώσετε μέσα από τα σκίτσα. Χρησιμοποιήστε το sketchbook σας για να αποτυπώσετε ενδιαφέρονται αστικά στοιχεία που δεν βρίσκει κανείς σε έναν χάρτη και που κάνουν το κάθε αστικό τοπίο μοναδικό! Θα περπατήσουμε μέσα στην πόλη και θα πειραματιστούμε με τη γλώσσα των comics και τους εικονογραφημένους χάρτες, για να δημιουργήσουμε μια οπτική αφήγηση που θα αντανακλά τη διαδρομή μας, δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις, το storytelling και το ρεπορτάζ. Το αποτέλεσμα αυτού του project θα είναι η δημιουργία προσωπικών ιστοριών της διαδρομής μέσα στην πόλη, που θα δείχνουν την υποκειμενική αντίληψη κάθε συμμετέχοντα για αυτήν.

Η Tânia A. Cardoso είναι εικονογράφος-σχεδιάστρια, πολεοδόμος και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, αντικείμενο της έρευνάς της είναι οι δυνατότητες της εικονογράφησης ως μορφή αστικής επικοινωνίας. Η καλλιτεχνική της πρακτική συμβαδίζει με την έρευνα, βασίζεται δε στην επιτόπια εμπειρία του εικονογράφου και διερευνά την ποιητική της καθημερινής ζωής που συνδέει την αστική εμπειρία, τον τόπο και τη φαντασία. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς συλλογικές εκθέσεις- βραβεύτηκε στον “Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εικονογράφησης Βιβλίων” 2015 στην Ολλανδία, στο “Gorsedh Kernow Creativity Award” 2017 στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου και ήταν φιναλίστ για το “Women Cartoonists International Award” 2019 στη Νορμανδία της Γαλλίας.

Το εργαστήριο διοργανώνεται το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 από τις 11:00 – 13:30 και θα ξεκινήσει από τον κήπο του Ολλανδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα (Μακρή 11). Το walkshop είναι ανοιχτό κατόπιν εγγραφής και δωρεάν για τους συμμετέχοντες (άνω των 18 ετών) που ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική, το τοπίο και τη ζωγραφική της πόλης (έως 20 άτομα το πολύ). Σημειώστε ότι πρόκειται για ένα εργαστήριο εικονογράφησης και όχι επιστημονικής χαρτογράφησης. Παρ’ όλα αυτά, δεν απαιτείται η γνώση του σχεδίου. Για να εγγραφείτε, παρακαλούμε στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο: contact@athenscomicslibrary.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Athens Comics Library μέσω email  ή στο τηλέφωνο 6983050292 ή/και με τον Ν. Καραχάλη στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.