Βιβλιοπαρουσίαση Κ.Π. Μπρέγιαννη “Από το 1821 στο 1922: Αναπαραστάσεις της Επανάστασης στον Μεσοπόλεμο (τελετές-σύμβολα-εμβλήματα)”

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλεί την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022, 6:30 μ.μ. στην παρουσίαση του βιβλίου της:

 

Κατερίνας Π. Μπρέγιαννη

Από το 1821 στο 1922

Αναπαραστάσεις της Επανάστασης στον Μεσοπόλεμο (τελετές-σύμβολα-εμβλήματα)

Αθήνα, 2022. Εκδόσεις Αλφειός. Ιστορία και Θεωρία της Ιστορίας / 1. Επιστημονική Διεύθυνση Σειράς: Κ. Π.  Μπρέγιαννη

 

Ομιλητές:

Prof. Dr. Ann Brysbaert, Διευθύντρια Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, Χαιρετισμός

Alex G. Papadopoulos, Professor of Geography, DePaul University, Chicago, Illinois, “Geopolitics of difference as the crucible of nation- and statecraft. Cultural heritage as source of invention and disciplining.” (Παρουσίαση στα Ελληνικά και Αγγλικά)

Σπυρίδων Πλουμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η μνήμη των Εθνικών Πολέμων (1912-1922) στη μεσοπολεμική Ελλάδα»

Η συγγραφέας, Κατερίνα Μπρέγιαννη, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, «Ιδεολογικές χρήσεις της Ελληνικής Επανάστασης κατά την μεσοπολεμική περίοδο: από τη Μεγάλη Ιδέα της γεωγραφικής εξάπλωσης του Κράτους στη Μεγάλη Ιδέα του οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού»

Συντονίζει ο Αλέκος Λάμπρου, Philipps Marburg University

Στη μελέτη εξετάζεται η αναπαράσταση της Ελληνικής Επανάστασης κατά τον Μεσοπόλεμο, στο ιστορικό πλαίσιο της αποτυχημένης Μικρασιατικής Εκστρατείας που είχε ως αποτέλεσμα μια νέα γεωπολιτική θέση για τη χώρα, αλλά και στο πλαίσιο των ιδεολογικών μετασχηματισμών της περιόδου. Στην προσέγγιση του πολιτειακού χαρακτήρα της Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας εντάσσεται η διερεύνηση αφενός της επιδίωξης του λαϊκού χαρακτήρα των επετειακών εορτασμών της εκατονταετηρίδας και αφετέρου της συγκρότησης μιας «ιδεατής» συνέχειας μεταξύ των απαρχών του Ελληνικού Κράτους και της μεσοπολεμικής αβασίλευτης δημοκρατίας. Χρησιμοποιήθηκε απεικονιστικό υλικό προκειμένου αυτό να συνδιαλλαγεί με την ιστορική πραγματικότητα και ως εκ τούτου να καταστεί εφικτή μια συνολικότερη προσέγγιση του ερευνητικού αντικειμένου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Η χρήση μάσκας ενδείκνυται.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μακρή 11 – Μακρυγιάννη (Metro Ακρόπολη)
RSVP: 2109210760 ή email 

(Εικόνα από:  Ι. Α. Μελετόπουλος, Η Δευτέρα μεγάλη εξόρμησις εις την λαϊκήν εικονογραφίαν, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήναι 1973. )