Δυο βραβεία για το Ντοκιμαντέρ “1.000m² Χρόνου”

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε την είδηση ​​ότι το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «1.000m² χρόνου» της Μάρως Αναστοπούλου για την ανασκαφή στο Γεράκι Λακωνίας βραβεύτηκε πρόσφατα με το 1ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το Βραβείο Καλύτερου Ήχου για τον ηχολήπτη Γιάννη Αντύπα στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.
Το NIA από την αρχή υποστήριξε το ντοκιμαντέρ το οποίο χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Inkas Films και υποστηρίχθηκε από σημαντικούς ελληνικούς παράγοντες, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ καθώς και άλλες εταιρείες όπως η Pangaia Pictures, η Arctos Films SA και η 2/35. Η πρεμιέρα έγινε στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και συνεχίζει το ταξίδι του σε φεστιβάλ και κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Μελετώντας ένα οικόπεδο 1.000 τ.μ. στο Γεράκι Λακωνίας, ένα χωριό της νότιας Ελλάδας, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων κατασκευάζει το μακρινό αρχαίο παρελθόν της ακρόπολης των Αρχαίων Γερονθρών. Η ανασκαφή στα Δοντάκια – όπως ονομάζουν οι ντόπιοι την ακρόπολη – ξεκίνησε το 1995 από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από πολλές διαφορετικές εποχές, από την Ύστερη Νεολιθική έως τον Ελληνικό Εμφύλιο είναι θραύσματα της ζωής απλών καθημερινών ανθρώπων. Πόσο δύσκολο είναι να συνδέσεις κομμάτια από μια χαμένη πραγματικότητα, από μια κοινωνία που δεν έχει αφήσει γραπτές πηγές; Πώς ξαναχτίζεται η καθημερινότητα των «ανθρώπων χωρίς ιστορία» και πώς διαμορφώνεται η σχέση των ανθρώπων με το παρελθόν τους; Όλα αυτά τα χρόνια οι ερευνητές εργάζονται κάθε καλοκαίρι για μια περίοδο έξι εβδομάδων στον ανασκαφικό λάκκο και στο εργαστήριό τους, παρατηρώντας και παρατηρούμενοι από την τοπική κοινωνία του Γερακίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αρχαιολογία δεν είναι μόνο θέμα εργασίας με αρχαία κατάλοιπα – η αρχαιολογία έχει πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Ανάμεσα στις ελιές και τις πέτρες, σε αυτά τα σκληρά τοπία της νότιας Μεσογείου, οι αρχαιολόγοι και οι κάτοικοι του Γερακίου προσθέτουν το δικό τους στρώμα χρόνου στην ατελείωτη αναζήτηση της κατανόησης του παρελθόντος.

(Τα βραβεία)

Writer – Director Maro Anastopoulou
Producer Lilette Botassi | Inkas Film Productions

Co-producers Greek Film Centre | ERT S.A.
Pangaia Pictures | Arctos Films S.A. | 2|35 S.A.
Director of Photography Kostas Matikas
Sound Man Yannis Antipas
Sound Designer Persefoni Miliou
Sound Mixing Kostas Fylaktidis
Editor George Charisis
Original Music by
Dimitris Korontzis | Maria Kochanska