Πολιτιστική Διαχείριση, Τουρισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πόλεις

Πολιτιστική Διαχείριση, Τουρισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πόλεις

Η συγκεκριμένη θεματική ομάδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου της Αθήνας επικεντρώνεται σε θερινά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικές/ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικής διαχείρισης και τουρισμού αναφορικά με τις πόλεις. Πέρα από τις εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τα σεμινάρια και θερινά πανεπιστήμια, υποστηρίζονται και άλλες δραστηριότητες του Ολλανδικού Ινστιτούτου οι οποίες αφορούν την αρχαιολογία, τη μουσειολογία, την ιστορία και τις κοινωνικές επιστήμες. Επίσης, κατόπιν πρόσκλησης, υποστηρίζονται δράσεις άλλων οργανισμών όπως οι Europa Nostra, Erfgoed Brabant, κ.ά.

Στο πλαίσιο της θεματικής ομάδας τα τελευταία έτη διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία θερινά θεματικά πανεπιστήμια όπου προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν στην Αθήνα διαλέξεις εξασφαλίζοντας πόντους ECTS. Πιο πρόσφατα το 2018, ξεκίνησε το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα «Δυναμική Πολιτιστική κληρονομιά: η εξέλιξη των πόλεων» (Dynamisch erfgoed: de stad in beweging) με έμφαση στη σχέση πόλης και πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Honours College). Οι συμμετέχοντες φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα προετοιμασίας πριν την επίσκεψη, διαμένουν στην Αθήνα και στο Ολλανδικό Ινστιτούτο το καλοκαίρι για δύο εβδομάδες διεξάγοντας έρευνα και  παρουσιάζουν τα αποτελέσματα τον Οκτώβριο στην Ουτρέχτη. Θεματικές που έχουν επιλεγεί μέχρι σήμερα από τους φοιτητές είναι ο σχεδιασμός εναλλακτικών πολιτιστικών διαδρομών στην Αθήνα, ο ακτιβισμός και οι συμμετοχικές διαδικασίες σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά και ο ρόλων των ξεναγών ως διαμεσολαβητών μεταξύ τουριστών και της πόλης.

Παλαιότερα είχαν οργανωθεί σε συνεργασία με ολλανδικά πανεπιστήμια άλλα δύο θερινά πανεπιστήμια. Από το 2009 έως το 2011 διοργανώθηκε το Summer University «Tussen Marmer en Beton» με θέμα τη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς στην πόλη σε συνδιοργάνωση με το Research Institute for Culture, Cognition, History and Heritage του Free University of  Amsterdam και επιστημονική επιμέλεια του Koos Bosma. Από το 2014 έως το 2018 διοργανώνεται το θερινό πανεπιστήμιο “Confronting the Classics, the ancient past in Rome and Athens” σε συνεργασία με το Koninklijk Netherlands Instituut Rome (KNIR), το Swedish Institute of Athens (SIA) και το Swedish Institute of Rome (SIR). Οι συμμετέχοντες φοιτητές παρακολουθούν διαλέξεις και ξεναγήσεις στη Ρώμη και την Αθήνα, συγκρίνοντας τις δύο πόλεις ως προς τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού.

Επίσης στο πλαίσιο της θεματικής έχουν διοργανωθεί ειδικές συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια ενώ το 2015 κυκλοφόρησε σε επιμέλεια των Ν. Καραχάλη και Ι. Πούλιου το Ειδικό τεύχος του Pharos με τίτλο “Athens: a historic city and modern metropolis” το οποίο περιλαμβάνει άρθρα τα οποία συνδέονται με τις θεματικές της ομάδας . Το ειδικό τεύχος είναι διαθέσιμο εδώ.

Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο δρ. Νικόλας Καραχάλης, συνεργάτης Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθήνας.