Η Ann Brysbaert είναι η νέα διευθύντρια του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η Καθ. δρ. Ann Brysbaert διορίστηκε Διευθύντρια του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών (ΟΙΑ) από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Από την 1η Μαρτίου 2022 και μετά, διαδέχεται τον δρ. Winfred van de Put, ο οποίος επιστρέφει στην Ολλανδία, αφού υπηρέτησε 7,5 χρόνια ως διευθυντής του ΟIA. Η Ann Brysbaert είναι καθηγήτρια Αρχαίων Τεχνολογιών, Υλικών και Χειροτεχνίας και για περισσότερα από 30 χρόνια εργάζεται πάνω σε αυτά τα θέματα μέσα στο πλαίσιο της Αρχαιολογίας της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Ως εκ τούτου, ενώνει τους κλάδους των φιλοσοφικών, των ανθρωπιστικών, των κοινωνικών και των θετικών επιστημών  στην έρευνα και στο εκπαιδευτικό της έργο. Με τη νέα της ιδιότητα, η Ann επιστρέφει στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο του Leiden, όπου θα παραμείνει σε υπηρεσία μερικής απασχόλησης. Με τα χρόνια, δημιούργησε εντός και εκτός Ελλάδας ένα ευρύ δίκτυο ​​από ανθρώπους σε άλλα ξένα ινστιτούτα και σχολές, σε αρχαιολογικές υπηρεσίες και αρχές, σε  πανεπιστήμια και Μουσεία και οργανισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ann Brysbaert σπούδασε Αρχαιολογία (MA, KULeuven) και Συντήρηση Αρχαιολογικών Υλικών (BSc. Honors, UCL, Λονδίνο). Αφού εργάστηκε αρκετά χρόνια σε έρευνες πεδίου και σε Μουσεία ως συντηρήτρια, έλαβε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Κατείχε αρκετές ακαδημαϊκές θέσεις: στο Πανεπιστήμιο του Leicester, στο DIKEMES-CYA (Αθήνα), στο Université Bordeaux Montaigne, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και, από το 2013, στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν. Μεταξύ 2015 και 2022, ήταν Κύρια Ερευνήτρια του προγράμματος ERC Consolidator «SETinSTONE» και συμμετείχε επίσης ως διευθύντρια έρευνας στο Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λέιντεν (2016-18).

(Κάντε κλικ εδώ για το πλήρες αγγλικό κείμενο της ανακοίνωσης τύπου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ)

Ευχαριστούμε θερμά τον προκάτοχο της Ann, τον Winfred van de Put για τον χρόνο που αφιέρωσε στο ΟIA και για την ενέργεια με την οποία έθεσε τα θεμέλια και δημιούργησε τις συνθήκες που επέτρεψαν στο Ινστιτούτο να προβεί σε νέες συνεργασίες και να ασχοληθεί με νέα ακαδημαϊκά θέματα. Ευχόμαστε σε αυτόν και την οικογένειά του κάθε επιτυχία στην Ολλανδία και πραγματικά ελπίζουμε να τον δούμε ξανά σύντομα.