Ημερίδα: Αρχαιογνωσία και Νεωτερικότητα στο όραμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αναβίωση και επιδράσεις της ελληνικής φιλοσοφίας στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό.

Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Aspects of the Intellectual and Social History of the Greek Revolution» (Μάιος-Ιούνιος-Οκτώβριος 2021), το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών

συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11.45πμ, Ημερίδα με θέμα:


Αρχαιογνωσία και Νεωτερικότητα στο όραμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Αναβίωση και επιδράσεις της ελληνικής φιλοσοφίας

στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό

 

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση μέσω zoom. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την ημερίδα διαδικτυακά, παρακαλούμε επικοινωνήσετε μέσω email με τη γραμματεία του Ολλανδικού Ινστιτούτου.

Για τη συμμετοχή ενδιαφερομένων με φυσική παρουσία θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει εγγραφής με e-mail και θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά  μέτρα (προσέλευση με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και χρήση μάσκας).

11.45: Χαιρετισμοί – Έναρξη των εργασιών της Ημερίδας από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
12.00: Εναρκτήρια ομιλία Πασχάλης ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗΣ (Ακαδημαϊκός) Η στροφή προς την Ελληνική Αρχαιότητα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό.
12.45: Γιάννης ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πανεπιστήμιο Πατρών) Eυγένιος Βούλγαρης και Johann Jacob Brucker: το φιλοσοφείν ως ειδοποιός έκφραση του ελληνικού πνεύματος.
13.15: Σπύρος ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ (Φιλόλογος-συγγραφέας) Οι Ηπειρώτες Διαφωτιστές. Σχολεία και Ιδρύματα πριν και μετά την Επανάσταση του 1821. Η συμβολή τους στην Νεοελληνική πνευματική αναδημιουργία.
13.45: Συζήτηση
14.15: Διάλειμμα
16.30: Ηλίας ΤΕΜΠΕΛΗΣ (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) Η εκχριστιανισμένη εκδοχή της επικούρειας φιλοσοφίας στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό.
17.00: Ευδοξία ΔΕΛΛΗ (Κ.Ε.Ε.Φ. Ακαδημίας Αθηνών) Το Εγκώμιο του φιλοσόφου, μακαρισμός του ορθόδοξου, ψόγος του άθεου, ταλάνισμα του δεισιδαίμων του Δημητρίου Καταρτζή. Ένα πολύπλευρο συνθετικό εγχείρημα μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας.
17.30: Συζήτηση
17.45: Διάλειμμα
18.15: Βασίλειος ΜΑΚΡΙΔΗΣ (Πανεπιστήμιο Ερφούρτης) Ορθόδοξες αξιολογήσεις της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς στα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού: Απόπειρα συνολικής αποτίμησης.
18.45: Απόστολος ΣΤΑΒΕΛΑΣ (Κ.Ε.Ε.Φ. Ακαδημίας Αθηνών) Η Ακαδημία Αθηνών για την Ελληνική Επανάσταση: οι απόψεις των Κ. Τσάτσου, Π. Κανελλόπουλου, Ι. Θεοδωρακόπουλου και Κ. Δεσποτόπουλου.

19.15 Συζήτηση και λήξη της ημερίδας