Κύκλος διαλέξεων: “Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση”

Φέτος, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού  κύκλο διαλέξεων με θέμα «Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση». Πρόκειται για έναν κύκλο που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2018.Οι γλώσσες εργασίας είναι ελληνικά και αγγλικά. Στο τέλος κάθε πενηντάλεπτης διάλεξης, η οποία θα σχολιάζεται από συνάδελφο ιστορικό, θα ακολουθεί συζήτηση με το ακροατήριο.
Θα αναρτούμε κάθε μήνα την ανακοίνωση της διάλεξης που ακολουθεί.

Οι διαλέξεις θα ξεκινούν στις 18.00 στη βιβλιοθήκη του ΟΙΑ και είναι ανοικτές στο κοινό με απαραίτητη την προεγγραφή στη γραμματεία του Ινστιτούτου, με email ή στο τηλ. 210-9210760 (Δευτ.-Παρ. 09.00-17.00). Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

©Bundesarchiv Bild 101I-179-1575-07

Η πρώτη διάλεξη “Γράφοντας για το Ολοκαύτωμα και τον απόηχό του στην Ελλάδα: Κατακτήσεις και ζητούμενα της επιστημονικής έρευνας” θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου από τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό. Τη βραδιά συντονίζει η Χριστίνα Κουλούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Στις 22 Μαρτίου ο ιστορικός Φίλιππος Κάραμποτ θα μιλήσει για “Το νέον κέντρον του Εβραϊσμού της Ελλάδας”: Αθήνα 1941-1947, στη δεύτερη διάλεξη του κύκλου. Ο συντονισμός της βραδιάς θα γίνει από την Οντέτ Βαρών-Βασάρ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που με αυτόν τον κύκλο διαλέξεων συνεχίζεται η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου προς τον τομέα των Εβραϊκών σπουδών, η οποία ξεκίνησε με το πολύ πετυχημένο workshop “Jewish Life after the Return: Dutch and Greek experiences after the Shoah” που πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Δεκεμβρίου 2016 στο ΟΙΑ.

Κεντρική εικόνα: ©United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of Charles and Gita Siegman.