Θερινό Σχολείο Visual Ethnography

Κάθε χρόνο τον Ιούλιο πραγματοποιείται το εντατικό και εξαιρετικά επιτυχημένο διεθνές Θερινό Σχολείο Οπτική Εθνογραφία στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΟIA) σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Φεστιβάλ Αθηνών (Εθνοφέστ) και το Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ ( VU). Συμμετέχει επίσης διδακτικό προσωπικό από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (UvA), το Πανεπιστήμιο του Λέϊντεν, το Παντείο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Είναι προφανές ότι σήμερα το οπτικό, σε όλες τις εκφάνσεις του, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον «κόσμο» της ανθρωπολογίας και κοινωνικών επιστημών. Εκτός από τις εσωτερικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χώρο και τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν αναμορφώσει τη σχέση της ανθρωπολογίας / εθνογραφίας με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, ο τομέας της οπτικής ανθρωπολογίας έχει πλέον επεκταθεί τόσο ως προς την εμβέλεια όσο και ως προς τον θεσμικό ρόλο.
Αυτές οι πρόσφατες αλλαγές δεν έχουν διερευνηθεί διεξοδικά στα αστικά τοπία της Ελλάδας. Αν και οι κοινωνικοί, πολιτικοί και οικονομικοί μετασχηματισμοί των τελευταίων ετών εξετάζονται από κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες, υπάρχει ανάγκη να προστεθούν στην εργαλειοθήκη μας η οπτική εθνογραφία και η οπτική ανθρωπολογία με πιο συστηματικό τρόπο. Στο Θερινό Σχολείο εστιάζουμε στη θεωρητική θέση του οπτικού μέσα στην κοινωνική / πολιτική θεωρία και στην πρακτική χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εθνογραφική διαδικασία. Κατά την εξέταση της χρήσης των οπτικών μεθόδων, τα μαθήματα θα επικεντρωθούν τόσο σε ιστορικά όσο και σε σύγχρονα παραδείγματα εθνογραφικής ταινίας και φωτογραφίας.
Στο πλάισιο των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες γυρίζουν μικρά ντοκυμαντέρ, τα οποία προβάλλονται στην τελευταία βραδιά του Θερινού Σχολείου. Μια επιλογή αυτών των δοκυμαντέρ προβάλλεται κάθε χρόνο σε ειδική ενότητα του Εθνογραφικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αθηνών Εθνόφεστ.
Κάποια ντοκυμαντέρ από το πρώτο Θερινό Σχολείο (2015):

Περισσότερα ντοκυμαντέρ θα βρείτε στην  ιστοσελίδα του Ethnofest