Διευθύντρια: Καθ. Δρ Ann Brysbaert
Από την 1η Μαρτίου 2022, η καθ. Δρ Ann Brysbaert είναι η διευθύντρια του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Σπούδασε Αρχαιολογία (MA, KULeuven), Συντήρηση Αρχαιολογικών Υλικών (BSc. Honours, UCL, Λονδίνο) και Συντήρηση και Ανάλυση Τοιχογραφιών και Αρχιτεκτονικών Επιφανειών (ICCROM, Ρώμη). Ενώ βρίσκεται στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια (80% του χρόνου της), παραμένει Καθηγήτρια Αρχαίων Τεχνολογιών, Υλικών και Τεχνών στην Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leiden για το 20% του χρόνου της (NL) όπου επιστρέφει ετησίως για διδακτικούς σκοπούς . Κατέχει τη θέση του Leiden από το 2018 και ήταν Reader στην ίδια σχολή από το 2015 έως το 2017.
Αφού εργάστηκε αρκετά χρόνια σε έρευνες πεδίου και σε μουσεία τόσο ως αρχαιολόγος όσο και ως συντηρήτρια, έλαβε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Κατόπιν αυτού, κατείχε διάφορες ακαδημαϊκές θέσεις: στο Πανεπιστήμιο του Leicester, DIKEMES-CYA (Αθήνα), Université Bordeaux Montaigne, Heidelberg University (Senior A. von Humboldt Research Fellow), Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Λέκτορας Επιστήμης Υλικού στην Αρχαιολογία) και, μεταξύ 2013 και 2015, στο Πανεπιστήμιο του Leiden ως Senior Marie Curie-Gerda Henkel Fellow.
Μεταξύ 2015 και 2022, η Ann Brysbaert ήταν η κύρια ερευνήτρια του έργου ERC Consolidator «SETinSTONE», ενώ ήταν επίσης Διευθύντρια Έρευνας στο Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Σχολής (2016-18).
Τηλ.: 210 9210760
Αναπληρωτής Διευθυντής – Υπεύθυνος θεμάτων διεθνούς συνεργασίας – Διαχείρηση Ιστοσελίδας: drs. Willem Ledeboer
O Willem Ledeboer σπούδασε Ανατολικο-Ευρωπαικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Το 1993 αναχώρησε, ως φοιτητής, για την Ελλάδα με σκοπό να κάνει έρευνα για τη θέση της ελληνικής μειονότητας στην Πρώην Σοβιετική Ένωση και αποφοίτησε με αυτό το θέμα το 1994. Το 1996 πήρε τη θέση του Γενικόυ Γραμματέα στην τότε επονομαζόμενη Ολλανδική Αρχαιολογική Σχολή και από το 2010 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής στο ΟΙΑ.
Ως Υπεύθυνος θεμάτων διεθνούς κινητικότητας και συνεργασίας του ΟΙΑ προωθεί ακαδημαϊκές επαφές μεταξύ Ολλανδίας και Ελλάδας. Επίσης συνεισφέρει ενεργά στην εμβάθυνση, επέκταση και εκτέλεση του προγράμματος του ΟΙΑ σε γνωστικά αντικείμενα πέρα από το παραδοσιακά, όπως τις Εβραϊκές Σπουδές ή τη Σύγχρονη Ιστορία.
Τηλ.: 210 9210778
Γραμματέας: Έμμυ Μεστροπιάν-Μακρή
Η Έμμυ Μεστροπιάν-Μακρή γεννήθηκε στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα και Ολλανδή μητέρα. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και σπουδάζει στο τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως γραμματέας στο Ινστιτούτο από το 2000. Είναι υπεύθυνη για τους ξενώνες και τη γενική γραμματειακή οργάνωση, ενώ υποστηρίζει αλλά και συμβάλλει ενεργά στη διοργάνωση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.
Τηλ: 210 9210760
Επιστημονικός Υπεύθυνος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών: Δρ Τρύφων Μπαμπίλης
Οι σπουδές του έχουν επικεντρώσει στην κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία, με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο. Έχει λάβει το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Λέιντεν και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια του Λονδίνου, στην Οξφόρδη και πτυχιακές στην Πάντειο.
Έχει δημοσιεύσει σε σχέση με τον υλικό πολιτισμό, την νεωτερικότητα, τον εθνικισμό και την εθνογραφία του Αιγαίου και της Αθήνας. Έχει διδάξει ανθρωπολογία στην Ολλανδία και στην Γερμανία και είναι βασικός συνδιοργανωτής σειράς σεμιναρίων και σχολών του Ινστιτούτου όπως η Οπτική Ανθρωπολογία του Αστεακού Χώρου και η Μετανάστευση στα Άκρα της Ευρώπης.
Βοηθός Διευθυντή σε αρχαιολογικά θέματα – Δρ Καλλιόπη Ευκλείδου
Η Καλλιόπη Ευκλείδου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στο Ohio και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των ετών 2016-2023 υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το ίδιο πανεπιστήμιο, το Mediterranean Archaeology Trust, του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020, και του Ειδικής Πράξης «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ως μέλος του ερευνητικού προγράμματος “Smart-Eye. Ανάπτυξη Προτύπου Συστήματος Έξυπνης Οπτικοποίησης Μη Ορατών Αρχαιοτήτων (Τ6ΥΒΠ-00023). Έχει επίσης διδάξει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2017-2018), Πανεπιστήμιο Κρήτης (2019-2020) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2021-2023). Η έρευνά της εστιάζεται στην αρχαιολογία του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού και είναι ειδικευμένη στις γεωχωρικές αναλύσεις με χρήση GIS, στην αρχιτεκτονική και στρωματογραφική ανάλυση και στην ταφική αρχαιολογία.
Στο ΟΙΑ, η Καλλιόπη συνεργάζεται στενά με τη Διευθυντή του Ινστιτούτου σε διάφορες πτυχές των αρχαιολογικών θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία του Ινστιτούτου και για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Διευθυντή. Παράλληλα με την εργασία της στο Ολλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, εργάζεται και ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και ως καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης.
Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Νικόλας Καραχάλης
Ο Νικόλας Καραχάλης συνεργάζεται με το ΝΙΑ από το 2009 υποστηρίζοντας τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και τα προγράμματα σπουδων. (Tussen marmer en beton, Confronting the Classics, ΝWIB Summer University, etc.). Είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην τουριστική στρατηγική πόλεων και τόπων, τον συμμετοχικό σχεδιασμό την πολιτιστική ανάπτυξη και πολιτική και το μάρκετινγκ/branding τόπων. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα την Τουριστική και Πολιτιστική Στρατηγική των Πόλεων και μεταπτυχιακού τίτλου Master of Arts in European Urban Cultures (Διατμηματικό με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο toy Τίλμπουργκ).
Έχει διδακτική εμπειρία από το 2009 στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΠΜΣ Πολεοδομία-Χωροταξία, ΔΠΜΣ Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού) του Τμήματος Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει επίσης διδακτική εμπειρία ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως επισκέπτης καθηγητής στο αγγλόφωνο πρόγραμμα Hospitality and Tourism Management του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κ.α. Έχει πολυετή εμπειρία στη σύνταξη ερευνητικών προτάσεων και στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Innovative Actions, Interreg, ESPON, Culture, URBACT κ.ά.) με έμφαση στα θέματα πολιτιστικής διαχείρισης και τουριστικής στρατηγικής. Είναι ειδικός εμπειρογνώμονας/εισηγητής του προγράμματος URBACT από το 2013 σε θέματα πολιτισμού/τέχνης και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, τόμους, πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, κ.ά. για θέματα μάρκετινγκ τόπου, περιφερειακής ανάπτυξης και πολιτιστικής οικονομίας.
Είναι επιστημονικός υπεύθυνος για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο ερευνητικό έργο «Σχεδιασμός Πολιτιστικού Μasterplan, Πολιτιστικής Αναπτυξιακής Πολιτικής και Πολιτιστικής Ταυτότητας (brand) για επιλεγμένες περιοχές της χωρας» με ανάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού. Άρθρα και περισσότερες πληροφορίες μπορειτέ να βρέιτε εδώ και εδώ.
Λογιστής: Παναγιώτης Γασπαράτος
Ο Παναγιώτης Γασπαράτος σπούδασε λογιστικά στο ΤΕΙ Λάρισας (1982). Παράλληλα με την εργασία του στο ΟΙΑ, διευθύνει μαζί με τη σύζυγό του, δικό του λογιστικό γραφείο στην Αθήνα. Από το 2001 εργάζεται στο Ινστιτούτο και είναι υπεύθυνος για την οικονομική διαχείρηση, ενώ παράλληλα προσφέρει διοικητική υποστήριξη σε θέματα προσωπικού και διαχείρισης κτιρίου.
Τηλ.: 210 9210771
Διαχείριση κτιρίου: Μακρής Ιωάννης
Ο Γιάννης σπούδασε Προγραμματισμό και Ανάλυση Συστημάτων Η/Υ και απέκτησε ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Παρακολούθησε σημαντικό αριθμό σεμιναρίων στους τομείς των Πωλήσεων, Διαχείρισης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ.
Για 15 χρόνια υπήρξε Διευθυντής Καταστημάτων σε επώνυμες αλυσίδες λιανικής πώλησης.
Για περισσότερο από 16 χρόνια υπήρξε σύμβουλος Ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και Επιθεωρητής Πωλήσεων και Ανάπτυξης Δικτύων, σε ομίλους Πώλησης Ηλεκτρικών ειδών και κατασκευής – πώλησης επίπλων, με αρκετές διακρίσεις υπηρεσιών και απόδοσης.
Στο ΟΙΑ προσφέρει τις υπηρεσίες του σε θέματα προσωπικού, διαχείρισης και ασφάλειας του κτιρίου.
Τηλ.: 210 9210771
Βιβλιοθηκονόμος : Σωτηρία Νικολού
Η Σωτηρία Νικολού είναι απόφοιτη του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Αθήνας. Διαθέτει πολυετή εμπειρία ως εργαζόμενη σε διάφορα είδη βιβλιοθηκών, όπως στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος), στις ακαδημαϊκές
βιβλιοθήκες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, σε δημοτικές βιβλιοθήκες εντός και εκτός Αττικής, καθώς και σε εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και διαχείρισης αρχειακού υλικού. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Βιβλιοθηκονόμου για το έτος 2013 από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒBΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το σύνολο του έργου της σε παιδική βιβλιοθήκη–τμήμα βιβλιοθήκης. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας έχει παρακολουθήσει διάφορα επιμορφωτικά συνέδρια και σεμινάρια στο πεδίο των συστημάτων πληροφόρησης και των μεταδεδομένων. Το 2019 συμμετείχε ως υπεύθυνη εθελοντικών ομάδων στο 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA), το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα. Στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία του υλικού και την επιμέλεια του ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα καταλογογράφησης (ΑΑΚΚ2), θεματικής ευρετηρίασης και ταξινόμησης το οποίο βασίζεται σε Ολλανδικό σύστημα ταξινόμησης. Επίσης οργανώνει τη βυζαντινή συλλογή, η οποία είναι μια πολύτιμη δωρεά από την προσωπική συλλογή του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρου Τρωιάνου. Η καταλογογράφηση της συλλογής πραγματοποιείται σύμφωνα με τους Αγγλο–Αμερικάνικους Κανόνες Καταλογράφησης (ΑΑΚΚ2) και η ταξινόμηση σύμφωνα με το διεθνές ταξινομικό σύστημα Dewey Decimal Classification (DDC).
Τηλ.: 210-9210777
Καθαρισμός Κτιριακών εγκαταστάσεων.
Υπεύθυνη καθαριότητας : Galyna Yatsenko.
Η Galyna Yatsenko είναι η υπεύθυνη για την καθαριότητα όλων των χώρων του ΟΙΑ.
Καθαρήστρια : Άννα Πεφάνη
Η Άννα Πεφάνη είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, τον Σίμο, 25 και την Εύα, 23. Από το 1993 μέχρι το 2008 εργαζόταν ως ιπτάμενη συνοδός, στην Virgin Atlantic και στην Hellas Jet. Τα τελευταία 5 χρόνια απασχολήθηκε στο χώρο της εστίασης, ενώ από το 1993 δραστηριοποιείται σε οικογενειακή επιχείρηση, μαζί με τον σύζυγό της, στο χώρο του χειροποίητου χαλιού και των λευκών ειδών.
Φύλακες και ασφάλεια. Από το 2011, δύο φύλακες έχουν αναλάβει τη φύλαξη του Ινστιτούτου.
Γιάννης Δημόπουλος: εργάστηκε αρχικά στο ΟΙΑ μέσω μιας εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης. Μιλάει Αγγλικά και λίγα Γαλλικά.
Γιάννης Ζερβουδάκης : εργάζεται από το 1996 σε διάφορες εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης και στο ΟΙΑ ήδη από το 2009. Μιλάει Αγγλικά.